Mikä Lomala?

Tämän kyltin kun näet, niin Lomalassahan jo olet. – Kuva Jouni Korkiakoski, Siirtolaisuusinstituutti.

1920-luvun puolivälissä suomalaisia oli New Yorkissa omana siirtokuntanaan useita tuhansia. Heistä valikoituivat Lomalan perustajat.

Kaksikymmenluvulla monet siirtolaisista lähtivät kesällä New York Cityn kuumuutta ja hälinää pakoon eri puolille Uutta Englantia, joka on alue Yhdysvaltojen koilliskolkassa. Se muodostuu kuudesta osavaltiosta.

Jotkut vierailivat sukulaistensa tai ystäviensä omistamilla farmeilla, toiset täysihoitoloissa, ja jollakin onnellisella oli oma kesämökki. Viikonloppumatkat olivat lähes mahdottomuus, sillä autot tekivät vasta tuloaan, junamatkat olivat sekä kalliita että hitaita ja töitä tehtiin myös lauantaisin. Suomalaisilla oli jo paljon osuuskuntamuotoista toimintaa, ja niin syntyi myös idea yhteisestä vapaa-ajan paikasta. Etsinnät ulotettiin alueille, jotka olivat viitisenkymmentä mailia pohjoiseen Nw York Citystä. Valinnassa päädyttiin Fishkilliin.

Kauppaan kuului farmirakennus, joka oli historiallinen Sen oli rakentanut eversti John Brinckerhoff 1738, ja syksyllä 1778 se oli toiminut kenraali George Washingtonin päämajana.

Lomalan tarkoitus oli kaksijakoinen, harjoitettiin virkistys- ja farmitoimintaa. Saatiin vauhtiin täysihoitola, ja kolmikymmenluvulla Sandra Immosen erinomaiset ateriat tulivat kuuluisiksi suomalaisten joukossa Mainesta Floridaan. Käytössä alkuvuosien kokkaajilla oli vielä puuliesi, ja tanssisalia valaistiin kynttilöin ja kerosiinilampuin.

Sandran aviomies Herman Immonen huolehti maataloustuotteista ja möi niitä. Ammatiltaan hän oli kirvesmies ja rakensi monia rakennuksia Lomalaan.

Immoset ovat vain yksi esimerkki raivaajasukupolvesta. Kyse oli kuitenkin väkivahvasta panoksesta yhteisen hankeen hyväksi. Oli niitä, joita tarvittiin luottamustoimissa, organisaattoreina ja rahakirstun vartijoina ja toisia, joiden kädentaidot ja tarmo olivat tarpeen silkassa käytännön työnteossa.

Historioitsijan mukaan talkoista tuli elämäntapa Lomalassa lähes kolmen vuosikymmenen ajaksi, jolloin monet raskaat projektit vietiin läpi. Oli myös huonompia aikoja, jolloin osasta omaisuutta piti luopua.

Ensimmäinen omakotitalo nousi 1927. Se oli Eino ja Bertha Raition koti. Neljässä vuodessa valmistui kaksikymmentä taloa.

2012 Lomalassa asuu yhä kahdeksan suomalaisperhettä. Kauniilla ja kysytyllä alueella on satakunta taloa kaikkiaan, joukossa entistä isompia ja komeampia rakennuksia. Väki on amerikkalaistunut, mutta ei unohtanut. Vielä sadankin vuoden päästä jotkut esittelevät seutua vierailleen: Täällä kävi George Washington, ja tämän rakensivat suomalaiset!

Lähde Suomen Siirtolaisuusinstituutilta:

Victor Rautasen artikkeli: Lomala, A Residential Community (1926-1976) Hopewell Junction, New York (teoksesta A History of Finnish American Organizations in Greater New York 1891-1976)  

 

Omalla vahvalla panoksellaan Lomala-hankkeen läpiviemiseen osallistuneita vaikuttajanimiä. – Kuva Jouni Korkiakoski, Siirtolaisuusinstituutti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s