Unohtumatonta siirtolaishistoriaa

 

"Kehtaa tällaasella veneellä Amerikkahan mennä", kuului eräskin arvio neitsytmatkalaisesta. Tilaa oli ökyrikkaille ja vähemmän varakkaille, koulutetuille ja oppimattomille. Palveluita riitti turkkilaista kylpylää ja squashkenttää myöten. Eikä säästetty saippuoissa, kuten oheinen mainos kertoo.
”Kehtaa tällaasella veneellä Amerikkahan mennä”, kuului eräskin arvio neitsytmatkalaisesta. Tilaa oli ökyrikkaille ja vähemmän varakkaille, koulutetuille ja oppimattomille. Palveluita riitti turkkilaista kylpylää ja squashkenttää myöten. Eikä säästetty saippuoissa, kuten oheinen mainos kertoo.

Sunnuntai-iltana huhtikuun 14. päivänä 1912 klo 23.40 Titanicin tähystäjä Fleet havaitsi etuoikealla neljännesmailin päässä kohoavan suuren jäävuoren ja teki heti hälytyksen komentosillalle. Perämies William Murdoch määräsi laivan kääntymään, koneet käymään taaksepäin ja vesitiiviit ovet suljettaviksi. Alus alkoi kääntyä, mutta sen vauhti oli liian kova, 20,5 solmua. Törmäyksessä laivan kylki repeytyi pahasti, ja vettä alkoi virrata sisään valtavalla voimalla. Aluksen kapteeni Edward J. Smith johti pelastustöitä.

Hätäviestin saatuaan matkustaja-alus Carpathia lähti täysillä apuun, mutta se oli kaukana ja saavutti suurimmillaan vain 17 solmun nopeuden. Titanicin pelastusveneiden kantokyvyn arviointi ei ollut hallussa. Ensimmäiset lähtivät puolityhjinä, viimeiset vaarallisen täysinä. Kun Carpathia tuli ja pelasti haaksirikkoiset, Titanicin uppoamisesta oli kulunut 1 tunti 40 minuuttia.

2223 ihmisestä pelastui 706. Kolmannen luokan matkustajista selvisi hengissä vain neljäsosa ja miehistöstä vielä vähemmän. Suomalaisia matkusti 63, heistä pelastui 20.

Koivukankaan kirjassa mainituista henkilöistä pelastuivat Anna Sofia Turja (1893-1982) Oulainen, Hedvig Turkula (1848-1922) Jalasjärvi, Lyyli Karoliina Silvén (1894-1974) Tornio, Anna-Sofia Sjöblom (1894-1975) Munsala, Johan Sundman (1867-?) Munsala, Elin Mathilda Hakkarainen (1888-1957) Helsinki, Helga Hirvonen (1890-1961), Hildur Hirvonen (1910-?) ja Eino Lindqvist(1892-?), kaikki kolme viimeksimainittua Taalintehtaalta.

Vielä tiedetään kaksi uusmaalaista Titanicilta hengissä selvinnyttä. Toinen oli 17-vuotias Erna Alexandra Andersson, joka oli lähtöisin Ruotsinpyhtäältä ja asunut viimeksi Kullaan kartanossa Loviisassa. Erna oli menossa vejensä Rudolphin luo New York Cityyn. Hän pelastui kokoonpantavaan pelastusveneeseen D ja saapui Carpathialla New Yorkiin, jonne jäi kotiapulaiseksi kunnes meni naimisiin suomalaisen Johanssonin kanssa ja muutti Michiganiin. Myös Maria Mathilda Backstöm o.s. Gustafsson (1878-1947) oli Ruotsinpyhtäältä. Hän matkusti yhdessä aviomiehensä kirvesmies Karl Alfred Backstömin ja kahden veljensä Johanin ja Andersin kanssa. Kuudennella kuukaudella raskaana oleva Maria saatettiin turvaan Carpathiaan, mutta Karl ja veljekset hukkuivat. Maria palasi heti Suomeen kotiseudulleen ja synnytti kesäkuussa tytön, joka sai nimekseen Alfhild Maria.

Kymenlaaksolaisia pelastuneista oli yksi, elimäkeläinen Erik Jussila (1880-1944), joka pääsi pelastusveneeseen nro 15 ja edelleen Carpathialla New Yorkiin. Jussilan määränpää oli Monessen Pennsylvania, jonne myös hänen vaimonsa, jalasjärveläinen Helmi matkusti kesällä 1912.

Karjalaisia oli pelastuneiden listalla kolme.Toisessa luokassa matkustivat Etelä-Karjalassa Parikkalassa 1882 syntynyt talollisen tytär Anna-Maria Sinkkonen, joka oli menossa Massachusettsiin siskonsa Idan luo, sekä Kiihtelysvaarasta Pohjois-Karjalasta oleva Anna Amanda Hämäläinen, joka oli 8 kk vanhan poikansa Viljon kanssa matkalla perheenpään luo Detroitiin. Sinkkonen oli pelastusveneessä nro 10, ja Hämäläisille järjestyi paikka veneessä nro 4. Viljo oli nuorin suomalainen, joka pelastui Titanicilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s