B-rajan metsästäjät

Antero Raevuori, urheilumies henkeen ja vereen (kuntopyöräilijänä pistellyt taannoin mm. 14 kilometrin nousun Pyhän Ottilian vuorelle Alsacessa) kiemurtelee tuolissaan, kun häneltä odotetaan ties kuinka monetta kertaa vastausta Suomen huippu-urheilun surkeaan nykytilaan.

Ensimmäiseksi hän kumoaa usein tarjotun selityksen pienestä populaatiosta.

-Ei kelpaa. Esimerkiksi Slovenian väkiluku on noin 2,5 miljoonaa ja siellä pärjätään hyvin, niin kesä- kuin talviurheilussa. Suomi on heikoin koko Itämeren piiristä.

Urheilutietämyksellään ansioituneen Raevuoren mielestä koko surkeus konkretisoituu Suur-Helsinkiä tarkasteltaessa. 800 000 ihmistä, parhaat ja kattavat harjoitusmahdollisuudet, eikä pystytä tuottamaan kovinkaan paljon olympialajien menestyjiä – purjehtijoita lukuunottamatta.

-Mahosta lehmästä on pääkaupunkiseudulla kysymys ainakin yleisurheilussa (eikä ole kehumista joukkuepeleissäkään). Ei vain harjoitella tarpeeksi. Onhan se helvetillistä, että yleisurheilussa ylipäätään metsästetään B-rajaa ja sen jälkeen ollaan takki tyhjänä. Ei sen saavuttaminen viikkoa ennen kisoja takaa mitään.

-Keihäsvalmentaja Leo Pusa sanoi aikanaan, että karsintaraja on pystyttävä ylittämään, vaikka se olisi tehtävä kello neljä aamuyöstä vesisateessa.

Raevuoren ei tarvitse miettiä omaa urheilusankariaan, se on ehdottomasti juoksijain kuningas Paavo Nurmi, josta hän on kirjoittanut kirjankin. Nurmen kohdalla oli teoksen mukaan ”vain yksi ongelma. Lähtöviivalla hän oli aina kuin vihin saanut lintukoira. Miten hän pystyisi malttamaan mielensä, sillä olympiakisoissa hän ei juoksisi yksin?

Lauri Pihkala tunsi Nurmen ja hänen luonteensa:

-Painakaa tämä nyt mieleenne. Älkää hätäilkö. Älkää menettäkö toivoanne ennen kuin viimeinen metri on juostu.

Näillä sanoilla hän evästi korpraali Paavo Nurmen olympiamatkalle.”

-Ja antoi Nurmelle lempinimen Taulahäntä. Niinhän kutsuttiin hevosta, joka juoksi kuin tuli hännän alla.

kn

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s