juoksee, hiihtää, kävelee, painii,heittää,nyrkkeilee… MUTTA MITEN KÄY FINNEILTÄ JENKKIFUTIS?

Montanan Red Lodgessa hän oli syntynyt tämä taituri, mutta suku oli vahvasti Suomen perään. Molemmat vanhemmat, niin Matti kuin Martha olivat vanhasta maasta ja runsaan sadan vuoden takaisen siirtolaisaallon mukana uudelle mantereelle tupsahtaneita. Jos olette kuulleet Washington State -yliopistossa vuosittain jaettavasta Laurie Niemi -palkinnosta, niin se osuu suoraan edellä viitatun 1925 syntyneen futistähden tarinaan.

Laurie Niemi oli isänsä puolelta tiettävästi Ylihärmästä Etelä-Pohjanmaalta. Tällaiselta hän näytti Washington Staten yliopiston otteluasussa vuonna 1946. Muhkeutta sanotaan komistuksella olleen riittävästi ilman toppauksiakin myös joulupukin rooliin, joka osui hänen kohdalleen opiskelijoiden lapsille järjestetyssä hyväntekeväisyystapahtumassa. – Kuva Washington State University

Perhe muutti 1932 Washingtonin osavaltioon, jossa äiti huolehti maatilasta ja lapsista isän hakeuduttua lisätienesteihin kaivostöihin. Ja eipä aikaakaan, kun Lauri eli Laurie oli jo high schoolissa ja herätti varmaan sekä ihastusta että kateutta pärjätessään hienosti – suomalaisille tyypilliseen urheilulle ahnaaseen tapaan – niin amerikkalaisessa jalkapallossa, koripallossa kuin baseballissa. Myöhemmin Washington Staten yliopiston jalkapallojoukkueessa 20-vuotiaan Laurien pelipaikka oli heti alkuun hyökkäyksen linjassa vasen guard, paino ottelulehtisen mukaan 100 kg, pituus 183.

Näin mielenkiintoisia tietoja löytyy Heikki Halttusen eläytyvästä artikkelista Suomen Urheiluhistoriallisen Seuran vuosikirjassa 2016. Halttunen on Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton SAJL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö ja tutustunut niin omasta mielenkiinnosta kuin virkansa puolesta myös maanmiestensä ”yliatlanttiseen” toimintaan ja sitä myöten lajin alkukotiin. Lähdeaineistosta jyristelikin vastaan junan lailla isopoika Laurie Niemi. Jos urheilija on saavuttanut amerikkalaisen jalkapallon pelaajana ja valmentajana enemmän kuin yksikään toinen amerikansuomalainen ja hänet on valittu sekä yliopistosarjojen All American -miehistöön että ammattilaisten tähdistöön Pro Bowliin, on hän taatusti niin tutkijan kuin ison yleisön mielestä laulun arvoinen.

   Niemen noviisiaikojen valmennusryhmästä Washington State Cougarseissa erottui Halttusen mukaan toinenkin suomalainen nimi, Elmer Huhta, linjavalmentaja, joka opetti Niemelle ja muille linjamiehille pull out -liikkumista ja näytti tähtäyspisteitä blokkaamista varten. Termistö on tietenkin alan miehille selvää kuin pläkki, eikä se maallikostakaan pahalle kuulosta. Huhta kuului hänkin niihin amerikansuomalaisiin, joiden vanhemmat olivat muuttaneet 1900-luvun alkupuolen siirtolaisvirrassa Amerikkaan. Vuonna 1948 Niemen paino kuuluu nousseen 109 kiloon. Hän pelasi aloittavana hyökkäyksen tacklena ja toimi myös joukkueen kapteenina. Menestystä ja kunniaa tuli kilvan. Tekee mieli lainata tähän Niemen valmentajan Phil Sarboen analyysi suomalaisesta. Siksi, että se jos mikä hivelee mieltä vielä 2000 -luvullakin: ”Niemi on joukkueemme sytytystulppa. Jos hän taklaa puolustuksessa juoksijan vain aloituslinjan tasalle, hän ei ole tyytyväinen. Hyökkäyksessä hän haluaa Cougarsin juoksevan hänen blokkiensa takaa. Niemi ei tyydy pelaamaan pelkästään hyvää jalkapalloa, hän haluaa olla pelisuorituksessa erinomainen.”

Heikki Halttunen aloitti jenkkifutiksen pelaamisen 1981 Jyväskylä Beach Park Rangersissa. 1980-luvun lopulla Munkkiniemessä hän kuului Munkka Coltsin kovaan, SM-hopealla ja SM-kullalla palkittuun joukkueeseen. Pelaamisen jälkeen kiinnosti niin urheiluhistoria amerikansuomalaisine sankareineen kuin valmentaminen, ja harrastuksesta tuli myöhemmin myös ammatti. Pari vuosikymmentä on vierähtänyt SAJL:ssä nuoriso- ja koulutuspäällikkönä, ja perheen asemapaikka on Helsinki. Tässä sen sijaan nähdään lajimyötäisinä kehyksinä Michiganin stadion. – Kuva Jyrki Lempinen.

NFL:n aateliin

Ammattilaiseksi Laurie Niemi valittiin NFL:ään toisen kierroksen numerolla 18, ja joulukuussa 1948 hän allekirjoitti sopimuksen Washington Redskinsin kanssa. Jo kaudella 1951 hän nousi NFL:n aateliin. Kun Redskinsillä sitten parin vuoden päästä oli vastassaan Philadelphia Eagles, katsojia oli pilvin pimein. Eagles oli jo johdossa 7-0, kun linjapuolustaja Niemi kaappasi irtopallon syliinsä ja juoksi sen maaliin. Ottelu päättyi tasatulokseen 21-21, ja silloisten suomalaisten tavoin vielä nykypäivänkin fanit voisivat olla ylpeitä Niemen sankariteosta. Sankari itse suuntasi tuolloin jo toisaalle, Kanadaan British Columbia Lionsin joukkueeseen, jossa pari vuotta pelattuaan aloitti valmentajauransa enin Montana State-, sitten Washington State -yliopistossa. Kunnes taas 1961 ammattilaispiireihin palattuaan ryhtyi Philadelphia Eaglesin hyökkäyslinjavalmentajaksi. Kaudesta 1964-1967 omassa kasvattajayliopistossa tuli Laurie Niemen uran viimeinen. Kyseessä olivat myös hänen elämänsä viimeiset vuodet, sillä futistähti menehtyi krooniseen leukemiaan vain 42-vuotiaana 1968. Pelit olivat hänen kohdaltaan ohi, mutta tuttu iso hahmo oli painunut lähtemättömästi monen mieleen, ei vähiten hänen nuorten valmennettaviensa, jotka olivat saaneet kokea omakohtaisesti esimerkillisen coachinsa lämmön ja lojaaliuden sekä ehdottoman omistautumisen lajille.

————————————————————————————————————————————————

MATKA VALTAMEREN YLI EI OLE PELAAJILLE REISSU EIKÄ MIKÄÄN!

Niin kuin urheilu isona käsitteenä yhdistää maita ja kansoja, niin se tekee myös lajikohtaisesti. Amerikkalaisella jalkapallolla on kattava suosio. Suomessa on alan liitolla ikää jo yli 40 vuotta, ja se on niin Euroopan liiton ja Maailmanliiton kuin Suomen Olympiakomitean jäsen. Yhdysvaltain ja Suomen kytky pelaajatasolla tunnetaan. Amerikkalaisia, yleensä yliopistotaustaisia pelaajia tulee Suomeen joka kesä monta kymmentä pelaamaan miesten Vaahteraliigaan ja l-divisioonaan. Amerikansuomalaisiakin, mutta harvemmin – kuuluisimpana Miami Dolphinsin Eric Laakso, joka muistetaan eritoten quarterback Dan Marinon suojelijana. Marinohan oli NFL:n pelinrakentaja, joka pelasi koko uransa, aina vuoteen 1999 Dolphinsissa. Laakso kävi opettamassa lajin hienouksia suomalaispelaajille 1982 ja vieraili mm. isänsä Olavin kotikaupungissa Vaasassa.

   -Tälläkin hetkellä NFL:ssä on kaksi suomalaistaustaista pelaajaa, kertoo Heikki Halttunen SAJL:stä. -Wide receiver J.J. Koski voitti Super Bowl LVI:n Los Angeles Ramsin miehistössä 2022 ja taistelee pelipaikasta joukkueessa. Kosken isoisän isä John Koski oli syntynyt Suomessa. Toinen laitahyökkääjä on Travis Toivonen, joka pelasi Minnesota Vikingsin kokoonpanossa siirryttyään sinne New York Giantsista. Toivosen perhe on Minnesotasta, jonne hänen isoisänsä isä Sulo Toivonen aikoinaan matkasi Helsingistä.

   1970-luvulta alkaen on suomalaisia pelaajia ollut Halttusen mukaan pelaamassa USA:n high schooleissa vaihto-oppilaina sekä yliopistostipendiaatteina. Isoimmaksi nimeksi hän mainitsee juuri Alabaman yliopistossa aloittaneen hyökkäyksen linjamiehen Olaus Alisen, jolle povataan ammattilaisuraa. Ja Edward Vesterinen pelaa kolmatta vuotta West Virginian yliopiston puolustuslinjassa. Seniorivuottaan pelaa Eastern Illinoisin yliopistossa porvoolainen Daniel Luoma, jonka pelipaikkoina ovat tight end ja kicker.  Suomalaispoikia ovat myös Northern Arizonan Eemil Herranen ja Boston Collegessa uraansa aloitteleva Mika Montonen. Molemmat ovat potkaisijoita.

Vähänkö on vallatonta menoa! Vaahteramaljaan XLIII yltänyt Kuopio Steelers juhlii mestaruutta. – Kuva Jari Turunen.

SAJL pähkinänkuoressa

Halttunen tiivistää Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton tähänastisen tarinan. -Vuonna 1979 perustettu liitto edistää amerikkalaisen jalkapallon eri lajimuotojen huippu-urheilua, harrastamista ja toteuttamista lisäämällä lajiosaamista Suomessa yhdessä laajan ja laadukkaan seurakentän kanssa sekä toimimalla aktiivisesti kansainvälisissä verkostoissa. Seuroja on ympäri Suomea aina Rovaniemellä asti. Maajoukkueet ovat edelleen Euroopan kärkeä, sillä miehet sekä U19 maajoukkueet pelaavat EM-mitaleista tänä vuonna.

Entä naiset? -Suomen naisilla on plakkarissaan kolme MM-pronssia, ja tänä vuonna heillä on myös EM-kisaotteluita, Halttunen vastaa, ja äänestä kuulostaa hienoinen ylpeys oman väen puolesta isolla rintamalla.

Suomen naiset voittivat MM-pronssia 2022. – Kuva Jari Turunen.

Liiton toiminnanjohtaja on Mika Heinonen ja hallituksen puheenjohtaja Roope Noronen. Heinonen on luonut pitkän uran urheilujohtamisessa, ja helsinkiläinen Noronen toimii myös amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto IFAF:n hallituksessa. Kilpailujohtajana Norosen vastuulla ovat kaikki järjestön alaiset turnaukset, ja hän edustaa hallituksessa myös Euroopan liittoa EFAF.

Kaarina Naski

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s